Вместо български дини ядем гръцки, тъй като те са евтини и

...
Вместо български дини ядем гръцки, тъй като те са евтини и
Коментари Харесай

Вместо български ядем гръцки дини

Вместо български дини ядем гръцки, защото те са евтини и изместиха родната продукция. Затова през днешния ден тонове дини останаха по полето поради липса на пазари. Няма надзор на вноса от страна на страната, разноските са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени. Такава е равносметката в разгара на лятото на Янко Янев, един от огромните производители в Любимец, съобщи БНР. Той обработва 110 дка площи, засети със сортовете „ Соренто “ и „ Романза “.

Стопанинът, който е в бизнеса от 10 години, описа, че през предходната година изкупната цена на дините е била 30 стотинки за кг, а в този момент е 10-15 стотинки. Той пресмята, че междинните разноски за декар възлизат на 1000 лв., което значи, че изкупната цена за кг би трябвало да е най-малко 25 стотинки, а в този момент се продава на загуба.

Въпреки комплицираната обстановка в бранша Янев съумява да осъществя към 500 – 600 тона лична продукция на вътрешния пазар, главно по тържищата в Пловдив и Пазарджик, при междинен рандеман 5 тона от дка.

" В София няма дини от Любимец, няма родно произвеждане, всичко е от Гърция от години. Къде са комерсиалните вериги, къде е страната ", пита стопанинът.

Евросубсидиите за произвеждане на плодове и зеленчуци у нас са извънредно ниски. В същото време в прилежаща Гърция получават доста повече средства от Европейски Съюз за развиване на бранша, акцентира Янев.

Събеседникът подчертава и върху различен сериозен проблем, за който страната нехае. Той е един от малцината регистрирани аграрни производители в Любимец, като в това време има доста други в сивата стопанска система, които " нито заплащат налози, нито осигуровки ".

Някога сладките дини и пъпеши бяха запазена марка за плодородните земи на Любимец и главен занаят за локалните хора. Днес обстановката е радикално друга. Пъпеши съвсем не се отглеждат, а бизнесът с дини става все по-труден. Янко Янев обмисля да понижи на половина обработваемите площи следващата година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР